favágás

Ma már az emberek nem kezelik értelemszerűen azt, hogy a favágás ideje a tél. A korszerű fakitermelési eszközökkel az év minden szakában könnyebben megy a favágás, mint akár 30-40 évvel ezelőtt. A favágás ideje azonban egyértelműen a tél.

A fák téli álmot alszanak, hasonlóan, mint nagyon sok vadon élő állat. Télre a fák lehullatják leveleiket, a fa nedvkeringése leáll. Télen a madarak sem fészkelnek, nem „laknak” fiókák a lombkorona között, vagy a fák odvában.

A kivágott fa szállítása is egyszerűbb, hiszen a fa környezetében élő növénytársulások is pihennek, a természet bujasága minimálisra csökken. A téli erdő csöndjét ilyenkor nyugodtabban verheti fel a motorfűrésszel zaja is, hiszen nem zavarják az állatokat mindennapi életükben annyira, mint azt nyáron tennék.

A télen kivágott fa testében kevesebb a nedvesség, az ilyenkor kitermelt fa nehezebben reped, ami előnyös a bútorgyártásra szánt faanyag esetében, de a tűzifának szánt fának sem „árt”.

Sok tekintetben fák betegségeinek gyógyítására is alkalmasabb a téli időszak. A szakemberek ilyenkor, lombozat híján, könnyebben ki tudják válogatni és levágni a száraz ágakat. A télen eltávolított ágak után maradó sebet is könnyebb kezelni télen, hiszen ebben az időszakban a növényi és állati károkozók sem lepik el azt.

Most van tehát a favágás szezonja. Amennyiben tavaszra szeretne tiszta helyzetet teremteni kertjében, erdejében, gyümölcsösében, keressen minket most az alábbi telefonszámon.

Takács Gergely +36 20 778 9593