gallyak

A legtöbb bosszúságot a keletkező nagy mennyiségű gally okozza, amikor kivágunk egy nagy méretű fát. A favágás sajnos ezzel a kellemetlen melléktermékkel jár. De, ha okosan tervezzük fáink vágását, ez a kellemetlen melléktermék akár hasznos tüzelővé is válhat.

Ha kivágunk egy fát, akkor annak törzse és nagyobb ágai minden további nélkül felhasználhatók. Bútorfa, vagy tűzifa válhat belőlük, a kivágott fa törzsét, vastagabb ágait így könnyűszerrel értékesíteni is lehet, vagy viszonylag egyszerű munkával lehet felaprítani tűzifának. De mi lesz a sok kisebb-nagyobb ággal, gallyal? Sokan, különösen a téli időszakban a legegyszerűbb módot választva – és tegyük hozzá, a környezetre legártalmasabb módon –, a fennmaradó kisebb ágakat, gallyakat elégetik. És ez hiba!

Ha mi vágjuk ki a fát, akkor több megoldást is ajánlunk. A legegyszerűbb, hogy a keletkező ágakat, gallyakat elszállítjuk és gondoskodunk annak biztonságos elhelyezéséről, vagy feldolgozásáról. A másik, szerintünk legjobb megoldás, hogy az ágakat, gallyakat ledaráljuk. Az így keletkező apró farészecskék – kiegészülve akár a tuskómarás során keletkező forgáccsal – már kis helyen is tárolhatóak, használhatók a tüzeléshez gyújtósnak vagy megfelelő berendezéssel brikettálhatóak. A brikettálással pedig nagy fűtőértékű tüzelőanyagot nyerünk.

Felesleges a keletkező ágakat, gallyakat a keletkezés helyén elégetni. Dolgoztassa azokat fel, hogy semmi se menjen kárba!