Diófa ápolás

A magyar falu hagyományos fája a diófa, szinte minden falusi udvar ékessége. Az utóbbi években azonban egy veszedelmes kártevő teszi tönkre diótermésünket.

Diófáinkat már korábban is számos kártevő veszélyeztette, amelyek a fák egészségét, vagy termését veszélyeztették. Az elmúlt néhány évben jelent meg azonban a nyugati dióburok-fúrólégy, ami képes a fa teljes termését tönkretenni.

A nyugati dióburok-fúrólégy az elmúlt néhány évben feltűnt, Amerikából származó invazív faj. A nőstény a petéket a zöld dió burkába mélyeszti. A kikelő lárvák belülről teszik tönkre a dió termését, mire elérkezne a diószöret ideje, már csak a csonthéjra száradó fekete héj, belül pedig összezsugorodott, megfeketedett, penészes dióbél marad. 2019-ben ez a kártevő a magyarországi diótermés jelentés részét tette tönkre. Védekezni ellene lehet, de nem könnyű.

Kérje ajánlatunkat diófái megóvása érdekében. Felkészültünk a „hagyományos” és az új kártevők elleni védekezésre, hogy a karácsonyi asztal a jövőben se nélkülözze a finom diós bejglit.