Fagyöngy mentesítés

A fagyöngy örökzöld, élősködő növény, amely a „lakhelyéül” szolgáló fák testéből szívja el a tápanyagot. A fagyöngy mentesítés segít fáink életének meghosszabbításában.

A fagyöngy a szantálfafélék családjába tartozó élősködő növény, amely fák koronájában burjánzik és károsítja azokat, legosszabb esetben tönkre is teszi a gazdafát. Látványnak érdekes, sőt van aki szépnek látja a gömb alakú, esetenként egy méternél is nagyobb átmérőjű fagyöngy gömböket, de az a fa, amelynek tápanyagait szívja el, biztosan nem örül a jelenlétének.

A fagyöngy egyébként értékes gyógynövény is, nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat, nyálkát, fehérjét, valamint alkaloidákat, kávésavat, szaponint, gyantát, kolint, acetilkolint, lektint, polipeptidet, viszkotoxint, poliszacharidokat. Fő hatóanyaga a lektin, amely erősíti az immunrendszert, azonban nagy mennyiségben és rosszul alkalmazva mérgező hatású. Összetevői serkentik az endorfinok, azaz a természetes hangulatjavítók és a fájdalomcsillapítók termelését a szervezetben. A rákos betegek életminőségének megőrzésében és javításában sejtosztódás gátló hatása miatt alkalmazzák.

Azonban fenti tulajdonságai ellenére sem minden esetben éri meg „termeszteni” a fagyöngyöt, már persze akkor, ha kertünk fáiban sokáig szeretnénk gyönyörködni.

Mentesítse fáit a fagyöngy élősködésétől. Vállaljuk akár nagyon magas és/vagy terebélyes koronájú fák fagyöngy mentesítését. A leszedett fagyöngy gömböket kérésre elszállítjuk, vagy ledaráljuk, de akár gyógyhatású készítményként is használhatja.